Kosárba

Meggy 'Griotella®'

Meggy 'Griotella®'

Elfogyott!

Ár:3990 FT

Elfogyott!

  Fenséges ízű, zamatos gyümölcsök!

  Botanikai megnevezésPrunus cerasus 'Griotella®'
  Csomag tartalma1 db
  Cikkszám162210
  Téliesítés:fagytűrő
  Szállítási mód:Szabadgyökerű
  Ültetési helyNapos

  Leírás

  Csüngő ágain rengeteg zamatos, nagyméretű meggy fejlődik. Felejtse el a létrát! Kis növésű fajta, mely friss fogyasztásra vagy feldolgozásra egyaránt alkalmas. Akár egy nagyobb dézsában a balkonon is nevelhető. Páratlan ajánlat a gyümölcsök szerelmeseinek.

  Ültetés, Virágzási idő, Gyümölcsszedés ideje

  IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
  Ültetés
  Virág
  Gyümölcsszedés ideje

  Ápolási útmutató

  Általános ismertető

  Sikeres gyümölcstermesztés a fajtának megfelelő termőhely, a klíma, és a szakszerű gondozás függvénye. A helyi viszonyok között már bizonyított fajták adják a legnagyobb garanciát a kielégítő terméshez.
  A füves területen lévő gyümölcsfák alatt tiszta területet kell hagyni, ami télen istállótrágyával vagy avarréteggel szórhat be.

  Metszés

  A metszés helyes időpontjának megválasztása nagyon fontos a terméshozam szempontjából. Egy nem megfelelő időpont kiválasztásának hasonló eredményt érhetünk el, mintha nem metszettük volna a fákat.
  Minden metszésmód célja, hogy a napfény és a levegő minél jobban érje a gyümölcsöket. Az ún. termőkaros és a hasonlóan kedvező karcsú orsó metszésmód jól megfelel ezeknek a követelményeknek, és könnyen elsajátíthatók.
  Ajánlott az almánál, szilvánál és

  Öntözés

  A gyümölcsök esetében általában csak az ültetés után szükséges egy alapos iszapoló öntözés. Tavasszal az öntözést hetente ismételje meg, alkalmanként és fánként 15-20 l vízzel, kb. 2 hónapon keresztül.

  Tápanyagutánpótlás

  A jó gyümölcsberakódáshoz feltétlenül szükséges a megfelelő mennyiségű trágyaféleségek kijuttatása. A túlzott trágyázás azonban kedvezőtlen hatással van a tárolhatóságra, az íz kialakulására, valamint betegségekhez is vezet.
  A legjobb ha évenként egyszer tavasszal és egyszer ősszel végzünk egy alaptrágyázást műtrágyával. A nagyobb terméshozam eléréséhez június végéig további trágyázást iktathatunk be. A legjobbak erre a célra a vízben oldható műtrágyák.

  Az érés illetve a szüret után az őszi időszakban már csak lassan lebomló trágyákat szórjunk ki. Legmegfelelőbb erre a célra az istállótrágya.

  Téli védelem

  A metszés fagymentes időben a kihajtás előtt esedékes (általában februárban) a fent leírtak szerint. A túl nagy fagyok ellen füstöléssel vagy öntözéssel védekezhetünk.

  Termés

  Fajta: Érdi bőtermő
  Pollenadó partner: Öntermékeny

  Fajta: Újfehértói fürtös

  Pollenadó partner: Öntermékeny

  Fajta: Meteor korai

  Pollenadó partner: Öntermékeny

  Fajta: Debreceni bőtermő

  Pollenadó partner: Öntermékeny

  Fajta: Pándy meggy

  Pollenadó partner: Germersdorfi, Solymári gömbölyű, Linda, Cigánymeggy

  Ültetés

  Az ültetőgödör legalább 80x80 cm területű és 80 cm mély legyen. Ültetés előtt a fák gyökereit egy kicsit vágja vissza, a törött gyökérrészeket távolítsa el. Ültetés előtt legalább egy napra állítsa vízbe a gyökérrészt. A talajfelszínhez képest a fákat olyan mélységre ültesse, amilyen mélységben az átültetés előtt állt. Ültetéskor a gyökerekhez porhanyós földet szórjon, de vigyázzon, hogy az oltás helye ne kerüljön a talajba.
  Ültetés után 1 m2 felületen a talajt takarja be tőzeggel vagy szalmás trágyával, ezzel védve a kiszáradástól. Tavasszal az öntözést hetente ismételje meg, alkalmanként és fánként 15-20 l vízzel, kb. két hónapon keresztül. A hajtásokat gyengén metssze vissza.

  Ültesse őket lehetőleg napos helyre, mert a napfény kedvezően befolyásolja az aromaanyagok, vitaminok képződését és a gyümölcs színeződését is. A napfény hatására a fák koronájában a harmat hamarabb elpárolog, így nem alakul ki kedvező életfeltétel a gombás- és baktériumos betegségek kialakulásához.

  A karcsú orsó, szabadorsó művelésű gyümölcsfák mellé, minden esetben karó szükséges.
  A karó 5 - 8 cm átmérőjű keményfából készül, hosszúsága 180 - 200 cm (50 - 60 cm mélyen kerül a földbe). A karó a korona kezdete fölé érjen. A fákat 3 - 5 helyen elasztikus, erős műanyag szalaggal nyolcas alakban rögzítse a karóhoz. Szükség esetén lazítsa

  Ültetési ideje

  Márciustól májusig és októbertől a fagyokig.
  Konténeres növényeket egész évben ültethetünk.

  Ültetési távolság

  Közepes törzsű fák: 6, 5-8 méter sortávolságra és 5-6 méter tőtávolságra.
  Termőkaros orsó: 6, 5-7, 5 méter sortávolságra és 3, 5-5 méter tőtávolságra.

  Sövény: 4-5, 5 méter sortávolságra és 0, 8-4 méter tőtávolságra.

  Karcsú orsó: 3 méter sortávolságra és 1,5 - 2 méter tőtávolságra.

  Bokrok: 4 méter sortávolságra és 4 - 5 méter tőtávolságra.

  Vadhajtások

  Előfordul, hogy a gyökérnél vagy a törzsön vadhajtások törnek elő. Ezeket minden esetben távolítsa el, kivétel, amikor a törzsön előretörő hajtás feletti rész elszárad, így az előtört hajtásból kell fákat kinevelni.
  A : A magastörzsű bogyós gyümölcsöknél a gyökérről és a törzsről is nőhetnek vadhajtások, egészen a koronáig.
  B : Az almánál, szilvánál, őszibaracknál, néha a körténél is a gyökérzónában jelennek meg.

  C : A törzsön jelentke